Epres gombóc pikáns eperöntettel

Epres gombóc pikáns eperöntettel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 10-15 dg liszt
  • 20 szem friss közepes méretű eper
  • 4 evőkanál olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • az öntetthez:
  • 15 dkg eper
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 50 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 10-15 dg liszt
  • 20 szem friss közepes méretű eper
  • 4 evőkanál olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg eper
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál balzsamecet

Elkészítés:

Az epreket megmossuk, a végét levágjuk, a gyümölcsöt szárazra itatjuk és félretesszük.

A zsemlemorzsát világosbarnára pirítjuk.

Az öntethez az epret egy kis lábosba tesszük, rászórjuk a barna cukrot és a balzsam ecetet, majd feltesszük főni. Ha felforrt, átpasszírozzuk és kész is az epr öntet.

A megtisztított burgonyát kockára vágjuk és bő, sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomóval összetörjük, pépesítjük, majd kihűlni hagyjuk.

A már kihűlt burgonyába beleütjük a tojást, beleszórjuk a lisztet, megsózzuk és összegyúrjuk. A tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk, kockára vágjuk és tészta közepébe teszünk egy epret. Összecsípjük a négy sarkát és gombócot formázunk belőle. Bő sós forrásban lévő vízben kifőzzük. Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, akkor azonnal kiszedjük és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.

Az epres gombócokat eper öntettel kínáljuk

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!