Epres charlotte torta

Epres charlotte torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 7 db tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • a kenéshez:
  • sárgabarack lekvár (lehet más fajta is)
  • az eper zseléhez:
  • 0,70-1 kg eper turmixolva
  • fél csomag Zselatin (vagy fél csomag dzsem fix)
  • cukor ízlés szerint
  • a krémhez:
  • 5 dl natúr joghurt
  • porcukor (vagy édesítő) ízlés szerint
  • 1 csomag Zselatin (20 g)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg eper
  • 3 dl habtejszín (Meggle)
  • (a tepsi mérete: 36x30 cm)
  • 7 db tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • sárgabarack lekvár
  • 0,70-1 kg eper turmixolva
  • fél csomag Zselatin (vagy fél csomag dzsem fix)
  • cukor
  • 5 dl natúr joghurt
  • porcukor
  • 1 csomag Zselatin (20 g)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg eper
  • 3 dl habtejszín (Meggle)

Elkészítés:

A piskótát a szokásos módon összekeverjük és megsütjük, majd még melegen konyharuha segítségével feltekerjük és hagyjuk kihűlni.

Kihűlés után megkenjük lekvárral (ki milyennel szereti), feltekerjük és felszeleteljük.

A szív alakú tortaforma alját és oldalát kirakjuk a tekercsekkel.

Elkészítjük az epres zselét: az epret puhára főzzük, összeturmixoljuk, szükség szerint adunk hozzá cukrot. A zselatint előírás szerint elkészítjük és hozzákeverjük az eperhez. (Ha dzsemfixszel készítjük együtt főzzük az eperrel pár percig magas hőfokon és turmixoljuk.)

Az 50 dkg epret kisebb darabokra vágjuk. Kevés joghurtban elkavarjuk a zselatint, feltesszük melegedni (nem forralni!), hogy elolvadjon a zselatin. A tűzről levéve hozzáadjuk a többi joghurtot, ami le is hűti, így beleöntjük az eperturmixot, az összedarabolt epret, és a keményre felvert tejszínhabot. Hagyjuk addig amíg kezd dermedni, ekkor beleöntjük a piskótával bélelt formába, és legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap tálcát teszünk a tetejére, megfordítjuk, ekkor az alja lesz felül. Erre tesszük a torta papírt, a tálcát és visszafordítjuk. A tetejét eperrel díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti