Epres-bodzás torta

Epres-bodzás torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • az alaphoz:
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • *
  • az epervelőhöz:
  • 50 dkg friss eper
  • 2 evőkanál cukor
  • *
  • a közös fehér krémhez (ebből kell majd az eper- és a bodza krémhez)
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • *
  • az eperkrémhez:
  • fél adag fehér krém
  • 30 dkg epervelő
  • 10 g porzselatin
  • *
  • a bodzakrémhez:
  • fél adag fehér krém
  • fél citrom leve és héja
  • 1 dl házi bodza szörp (ha nincs, akkor a bolti is megfelel)
  • 15 g porzselatin
  • a tetejére:
  • 1 csokor bodzavirág
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 50 dkg friss eper
  • 2 evőkanál cukor
  • a közös fehér krémhez (ebből kell majd az eper- és a bodza krémhez)
  • 250 g mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél adag fehér krém
  • 30 dkg epervelő
  • 10 g porzselatin
  • fél adag fehér krém
  • fél citrom leve és héja
  • 1 dl házi bodza szörp (ha nincs, akkor a bolti is megfelel)
  • 15 g porzselatin
  • 1 csokor bodzavirág

Elkészítés:

Az epervelőhőz megtisztítjuk az epret, majd egy lábasban összefőzzük a cukorral. Ha túl hígnak találjuk, akkor beforraljuk. Leves szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magvaktól megszabaduljunk.

A piskótához elektromos habverővel a legnagyobb fokozaton 4-5 perc alatt halványsárga krémmé verjük az egész tojásokat a cukorral, majd belekeverjük a lisztet.

Egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljárát sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a piskóta masszát. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet .

A közös alaphoz kikeverjük a mascarponét a joghurttal, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd beledolgozzuk a habbá vert tejszínt. Kétfelé osztjuk, az egyik felét berakjuk a hűtőbe. A másik feléhez hozzáadjuk az epervelőt. A 10 g porzselatint kevés hideg vízbe áztatjuk, majd forrásig melegítjük, majd hőkiegyenlítéssel eloszlatjuk az epres krémben.

A piskótalap köré tortagyűrűt állítunk. Ráöntjük az epres krémet és a hűtőszekrénybe tesszük dermedni legalább két órára.

A bodzaszörpbe keverjük a zselatint, majd állni hagyjuk.

Elővesszük a hűtőből a félretett krémet, belereszeljük a citrom héját, belecsavarjuk a levét. A zselatinos bodza szörpöt forrásig melegítjük, hőkiegyenlítéssel beledolgozzuk a citromkrémbe. Ráöntjük az epres rétegre és ismét belerakjuk a hűtőszekrénybe pár órára. Tálalás előtt a tetejét bodzavirággal és levéllel díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti