Epertorta vaníliás mascarpone krémmel

Epertorta vaníliás mascarpone krémmel

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • csipet só
  • 1 púpos evőkanál keserű kakaó
  • 1 evőkanál víz
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • *

a krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • cukor
  • 30 dkg friss eper
  • *

a díszítéshez:

  • 20 dkg friss szelettel eper
  • 2 dl cukrásztejszín

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor felhabosodik, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot és kémény habbá verjük. A tojássárgáját kikavarjuk a vízzel, a maradék 3 evőkanál kristálycukorral, majd bele kavarjuk a kakaóport és a sütőporos lisztet.

A kikavart tojássárgájához veszünk ki a habból egy keveset, fellazítjuk vele, majd a többi habot apránként forgatjuk a masszába, hogy ne törjön össze a hab.

A masszát egy 26 cm-es sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd rácson kihűlni hagyjuk.

Amíg hűl, addig megfőzzük a pudingot: a tej háromnegyedét a cukorral felforraljuk. A maradék tejjel kikavarjuk a pudingport. Ha felforrt a tej, ráöntjük a hideg tejjel kikavart pudingporra és habverővel erősen keverjük. Visszatesszük a tűzre és sűrű pudingot főzünk. Fokpakkal befedjük, hogy ne bőrösödjön be.

A tejszínt kemény habba verjük és csillag csöves habzsákba szedjük. A piskótát három lappra vágjuk.

A mascarponét habosra keverjük, majd hozzáadjuk a pudingot és simára keverjük. Torta tartóra vagy tányérra rakjuk az első lapot, megkenjük a vaníliás mascarpone krémmel, megszórjuk a szeletelt eperrel. Rárakjuk a következő lapot, amire ismét krémet és epret teszünk. Végezetül rárakjuk a harmadik piskótát. A tortát bevonjuk a tejszínnel, a tetejét habrózsákkal díszítjük, majd kirakjuk az oldalát és a tetejét szeletelt eperrel. A kész tortát legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk