Eperlepény

Eperlepény
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a habcsókhoz:
  • 3 db tojásfehérje
  • 175 g porcukor
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 teáskanál ecet + ételfesték
  • a tésztához:
  • 250 g liszt
  • 80 g porcukor
  • 200 g hideg vaj (kockázva)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 4 szál kakukkfű
  • a moussehoz:
  • 140 g eperlekvár
  • 500 g eper
  • 65 g cukor
  • 1 teáskanál zselatin
  • 300 ml tejszínhab
  • 1 csomag habfixáló + porcukor
  • 3 db tojásfehérje
  • 175 g porcukor
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 teáskanál ecet + ételfesték
  • 250 g liszt
  • 80 g porcukor
  • 200 g hideg vaj (kockázva)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet
  • 4 szál kakukkfű
  • 140 g eperlekvár
  • 500 g eper
  • 65 g cukor
  • 1 teáskanál zselatin
  • 300 ml tejszínhab
  • 1 csomag habfixáló + porcukor

Elkészítés:

Először a habcsókokat készítjük el. A tojásfehérjéket egy robotgép segítségével elkezdjük felverni, amikor már kezd habosodni, hozzáadjuk a porcukrot, és addig keverjük, amíg kemény hab nem lesz belőle. (Akkor lesz jó, ha a hab lefelé fordítva is a kanálon marad.)

Az ecettel kikeverjük a kukoricakeményítőt, majd a tojáshabba forgatjuk. A habkinyomót kikenjük egy kevés ételfestékkel, majd belekanalazzuk a habot. Kis „csókokat” formázunk belőlük.

A sütőt előmelegítjük, majd lekapcsoljuk, és csak ezután tesszük be a habcsókokat. Hagyjuk, hogy egy egész éjszakán át száradjanak.

A lisztet, a cukrot, a tojássárgáját, a sót, a vajat és az aprított kakukkfüvet addig gyúrjuk, amíg egy szép és sima tésztát nem kapunk. A tésztából egy kis gombócot formázunk, majd egy tálba tesszük, amit alufóliával lefedünk. Minimum 45 percig a hűtőbe tesszük pihenni.

A tésztát két sütőpapír közé tesszük, és a sütőformának megfelelő nagyságúra és hosszúságúra sodorjuk. A sütőformát alaposan kivajazzuk, majd belehelyezzük a tésztát, amit a szélekbe jól belenyomkodunk.

A formáról lelógó, felesleges tésztát egy éles késsel levágjuk. Egy villával alaposan megbökdössük a tésztát. A tészta tetejére egy sütőpapírt teszünk, amire rizst rakunk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 15 percig a rizzsel sütjük a tésztát. A 15 perc leteltével kivesszük a sütőből és eltávolítjuk a rizst. Visszatesszük újabb 15 percre, hogy a tészta szép színt kapjon. Hagyjuk, hogy kihűljön.

Az eperhez hozzáadjuk az eperlekvárt és meghintjük a cukorral. Alacsony hőfokon, kevergetés mellett addig melegítjük, amíg az eperlekvár és a cukor fel nem olvad. Ezt követően levesszük a tűzről és egy kézi mixer segítéségével pürésítjük. Az eperpürét leszűrjük, hogy ne legyen benne sok mag. A zselatinnal meghintjük az eperpüré tetejét, és alacsony hőfokon újra melegíteni kezdjük. Időközönként megkeverjük, amikor a zselatin teljesen feloldódott levesszük a tűzről, és minimum 30 percig a hűtőbe tesszük.

A tejszínt elkezdjük felverni, amikor kezd összeállni adunk hozzá egy kevés porcukrot és habfixálót, és kemény habbá verjük. A tejszínhabból egy keveset az eperpürébe forgatunk. Amikor kellően elvegyült, hozzáforgatjuk a maradék tejszínhabot is. Alaposan összeforgatjuk. A kihűlt tésztán egyenletesen eloszlatjuk. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tetejére helyezzük a habcsókokat is.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!