Emeletes Pavlova torta

Emeletes Pavlova torta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

1 db 26, 1 db 24, és 1 db 12 cm-es körhöz:

  • 12 db tojásfehérje
  • 60 dkg porcukor
  • 2 teáskanál ecet
  • pici só
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy étkezési keményítő)
  • 1 teáskanál vanília kivonat (aroma)

a töltelékhez:

  • 4 dl tejszín
  • gyümölcs (tetszés szerint)
  • kevés piros ételfesték

Elkészítés:

A tojásfehérjéket pici sóval habbá verjük. A porcukrot kis adagokban hozzáadjuk, közben folyamatosan keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a vaníliát, az ecetet és a keményítőt is, és addig verjük a habot, amíg szép fényes és kemény lesz.

Két tepsiben készítjük el. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, az egyikbe 26 cm-es, a másikba 24 és 12 cm-es kört rajzolunk, majd a papírt vékonyan beolajozzuk.

A habot a körökbe tesszük, elsimítjuk a formájára úgy, hogy a szélei magasabban legyenek, mint a közepe. (Egy kis mélyedés legyen a közepében.)

A sütőt 110 fokra előmelegítjük, majd a tepsit betesszük, és a habot 120 percig sütjük-szárítjuk. (Akinek van légkeveréses sütője, egyszerre beteheti a két tepsit.)

Ha letelt az idő, a sütő ajtaját kis résnyire kinyitjuk, és így hagyjuk, hogy kihűljön. (A Pavlova torta akkor jó, ha kívülről roppanós, belülről puha marad.)

Óvatosan áttesszük egy tálcára és díszítjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, a gyümölcsöket összevágjuk, vagy ha kisebb gyümölcsökkel díszítjük, akkor egészben tesszük rá. A tejszín egy részét a legnagyobb habforma mélyedésbe halmozzuk, elsimítjuk, rátesszük a gyümölcsöt és így folytatjuk tovább, amíg el nem fogy a habcsókunk.

Kevés habot tegyünk félre a habcsókokhoz. Ehhez a habzsák oldalára piros színt (ételfesték) nyomunk, beletesszük a habot és kis halmokat nyomunk a tepsibe. kb. 30 percet szárítjuk 150 fokon. Ha kész, körbe rakjuk vel e második „emeletet”.

A receptet Kiss Imréné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk