Emeletes Pavlova gyümölccsel

Emeletes Pavlova gyümölccsel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a 24 cm-es Pavlovához:
  • 3 tojásfehérje (nagy)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet só
  • *
  • a 20 és 10 cm-es Pavlovához:
  • 5 tojásfehérje (nagy)
  • 30 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (púpozott)
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet só
  • *
  • a mascarponekrémhez:
  • 35 dkg mascarpone (lehet több is)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • gyümölcs ízlés szerint (én epret, cseresznyét és fekete faepret (szedret) pakoltam rá)
  • 3 tojásfehérje (nagy)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet
  • 5 tojásfehérje (nagy)
  • 30 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (púpozott)
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet
  • 35 dkg mascarpone (lehet több is)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 db citrom
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • gyümölcs

Elkészítés:

A tojásfehérjét egy keverőtálba tesszük, majd megszórjuk egy csipet sóval, és robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett hozzákanalazzuk a porcukrot. Ezután addig keverjük, amíg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először hozzácsorgatjuk az ecetet, majd apránként beleszórjuk a kukoricakeményítőt. Végül még 1-2 percig keverjük, hogy jó kemény habot kapjunk.

A kemény habot egy sütőpapírra kanalazzuk, majd egy kb. 24 cm-es körré formázzuk (kanállal kis csúcsokat formázzunk rá). 100 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 60 percig szárítjuk. Ezután lekapcsoljuk a sütőt, és csukott ajtónál még 30 percig hagyjuk száradni. (Én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni.)

Ezután kivesszük a sütőből, majd óvatosan leemeljük a sütőpapírról, rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük. A 20 és 10 cm-es Pavlovához a tojásfehérjét egy keverőtálba tesszük, majd megszórjuk egy csipet sóval, és robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett hozzáadjuk a porcukrot. Ezután addig keverjük, amíg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először hozzácsorgatjuk az ecetet, majd apránként beleszórjuk a kukoricakeményítőt. Végül még 1-2 percig keverjük, hogy jó kemény habot kapjunk. Egy sütőpapírra rajzoljunk egy 20 cm-es, és egy 10 cm-es kört, majd elosztva rákanalazzuk a kemény habot, és megformázzuk (kanállal kis csúcsokat formázzunk rá). Ezt is az előzőek szerint előbb 100 fokon, majd az elzárt sütőben szárítjuk. Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le mindkettőt a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A mascarponét simára keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük fel, majd apránként hozzákeverjük a mascarponekrémhez.

Az ízlés szerint választott gyümölcsöket alaposan megmossuk és lecsepegtetjük.

A 24 cm-es habcsóklapot egy tálcára helyezzük, majd rákanalazunk ízlés szerint a mascarponekrémből, és kirakjuk a gyümölcsökkel. Ezután rátesszük rá a 20 cm-es habcsóklapot, amire ismét hab és gyümölcs jön, végül rátesszük a 10 cm-es habkarikát. Rákanalazzuk a maradék krémet és rátesszük a maradék gyümölcsöt.

Tálalás előtt éles késsel, ízlés szerint felszeleteljük. (Lehetséges hogy nem tudunk majd szép szeleteket vágni, viszont a torta olyan finom, hogy ezért kárpótol majd bennünket.)

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti