Ekler fánk

Ekler fánk

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg víz
  • 10 dkg liszt
  • 4 db egész tojás
  • csipet só
  • csipet cukor
  • *
  • a krémhez:
  • 3 dl cukrász tejszín
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 7 dkg vaj
  • 1 teáskanál étolaj
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A sütőt 220 fokra előmelegítjük.

A hideg vízbe beletesszük a zsírt, a csipet cukrot és a csipet sót, majd a tűzhelyre tesszük és felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta. (Recsegő hangot add ki, amikor elkészült – kb. 2-3 perc.) A tésztába egyenként beleütjük a tojásokat és gyorsan összekeverjük. De legjobb robotgéppel felverni.

Amikor kész a tészta, habzsákba tesszük, és egy sütőfóliával kibélelt tepsibe kb. 10 cm csíkokat nyomunk, mint egy baba piskóta. A sütőbe toljuk és 10 percig sütjük ezen a hőfokon, majd visszavesszük 180 fokra és további 10-15 percig sütjük.

Ha megsültek a fánkok, akkor még forrón recés késsel levágjuk a tejüket, hogy a gőz távozzon belőle.

Amíg hűlnek a fánkok felverjük a tejszínt (cukor nem kell bele, mert már van benne) egy csipet sóval.

A csokit a vajjal, étolajjal vízgőz felett felolvasztjuk. A tejszínhabot habzsákba szedjük és megtöltjük vele az ekler fánk alját, majd a tetejét olvasztott csokiba mártjuk, és rátesszük.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk