Éjszakai kelesztésű kifli

Éjszakai kelesztésű kifli
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 8 db-hoz:
  • 50 dkg liszt
  • 1 jó nagy kanál tejföl
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 2 dl tej
  • 1 dl buborékmentes ásványvíz
  • a kenéshez:
  • kevés vaj
  • a tetejére:
  • só, köménymag, különféle magok (ízlés szerint)
  • 50 dkg liszt
  • 1 jó nagy kanál tejföl
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál
  • 2 dl tej
  • 1 dl buborékmentes ásványvíz
  • kevés vaj
  • különféle magok

Elkészítés:

Este dagasztótálba szórjuk a lisztet, a sót, közepére mélyedést készítünk, beleszórjuk az élesztőt. A tejet, a vizet, a tejfölt langyosra melegítjük, ráöntjük az élesztőre, lisztet húzunk rá, és letakarva kb. 50 percet kelesztjük langyos helyen.

Ha megkelt, 8 gombócra vesszük, kisodorjuk (nagyjából háromszög formára) lekenjük olvasztott vajjal, feltekerjük, és sütőpapíros tepsire téve, hidegre (spájz) tesszük.

Reggel a sütőt 220 C fokra előmelegítjük, az aljába kis lábasba vizet teszünk. (gőzős sütés). A kifliket vízzel lespricceljük, és tetszés szerint megszórjuk durva szemű sóval, köménymaggal (különféle magvakkal). A forró sütőbe téve kb. 25-30 perc alatt (villanysütő alsó-felső) szép pirosra sütjük.

Még forrón ismét megspricceljük vízzel, és konyharuhával letakarva kihűtjük.

Megjegyzés:

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!