Egyszerű szalagos fánk

Egyszerű szalagos fánk
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 2 dl meleg tej
  • 1 dl meleg víz
  • 7 gramm instant élesztő
  • 2,5 evőkanál cukor
  • 100 gramm liszt
  • 50 ml étolaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 db tojás
  • 350-370 g liszt (amennyit felvesz)
  • 2 dl meleg tej
  • 1 dl meleg víz
  • 7 gramm instant élesztő
  • 2,5 evőkanál cukor
  • 100 gramm liszt
  • 50 ml étolaj
  • 1 mokkáskanál
  • 1 db tojás
  • 350-370 g liszt (amennyit felvesz)

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a meleg tejet, és meleg vizet. (Legyen meleg, de ne forró!) Hozzáadjuk az instant élesztőt és a cukrot, majd legvégül a 100 g lisztet. Kézi habverővel elkeverjük, majd letakarjuk, és 15-20 percig hagyjuk, hogy az élesztő feljöjjön.

Aztán mehet hozzá az olaj, majd a só. Itt már kézzel dolgozzunk. Kicsit keverjük el, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet.

Amikor már kicsit összeáll a tészta, hozzáadjuk a tojást is. Addig kell adagolni a lisztet, amíg a nokedli állagú tésztánkból jól kezelhető tészta nem lesz. Szükség esetén pótoljuk.

Letakarjuk, és 50 percet kelesztjük, majd kivesszük az edényből, kézzel jól átgyúrjuk, a levegőt kinyomkodjuk belőle. (Ez pár perc.) Ezután kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, nagyon vékonyan alálisztezünk, majd pohárral, vagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. (Én 3 dl-es poharat használtam, így szép normál méretű fánkokat kaptam.) Konyharuhára tesszük őket, kicsi helyet hagyva köztük, majd lefedjük egy másik konyharuhával, és k további 20 percet kelesztjük. (Azért jobb konyharuhát használni, mert így tuti nem ragad le. Próbáltam szilikonos lapon is, de jóval nehezebben tudtam felszedni.)

Bő olajban kisütjük a fánkokat. Amikor még beletesszük, akkor olyan kicsinek tűnnek, de olajban duplájára nőnek majd, és szalagos is lesz. Semmi egyéb művelet nincs vele, simán kisütjük. Hamar sülnek majd.

Porcukorral, lekvárral vagy akár töltve is tálalható.

Megjegyzés:

A receptet Ninnaska Ízvilág küldte be. Köszönjük!