Eggs Benedict - a fejedelmi reggeli

Eggs Benedict - a fejedelmi reggeli

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

  • 8 db bacon szalonna
  • 4 tojás
  • 2 teáskanál ecet
  • 2 angol muffin
  • vaj
  • 2 evőkanál apróra vágott snidling

A hollandi mártáshoz:

  • 10 evőkanál sótlan vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1/2 teáskanál só
  • cayenne bors

8 db angol muffinhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 1-2 teáskanál só (só intenzitása szerint)
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor

Elkészítés:

Először elkészítjük a muffint. A lisztet elkeverjük a sóval. 1 dl langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt egy teás kanál cukorral, felfuttatjuk, majd további 1,5 dl víz hozzáadásával az alapanyagokból összegyúrjuk a tésztát. Rugalmas, könnyen dagasztható tésztát kapunk, melyet olajos munkalapon alaposan kidagasztunk. Olajjal enyhén kikent kelesztő tálban duplájára kelesztjük. (Ennek a tésztának jót tesz a langyos környezet, 30 fokra bemelegített sütőben a legjobb pihentetni.)

Ezután gyors mozdulatokkal újra átgyúrjuk, majd ismét hagyjuk pihenni – 10 percig. Lisztezett munkalapon 1,5 cm magasra nyújtjuk a tésztát és 8 cm-es fánkszaggatóval 8 db zsömlét szúrunk ki belőle. A lehulló tésztát újból összegyúrjuk és kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket és újabb félórát pihentetjük langyos sütőben. Ezután 220 fokra melegített sütőben az egyik oldalán 10 percig, a másik oldalán 8 percig sütjük.

A szalonna csíkokat egy serpenyőben közepes lángon megpirítjuk. Lassan sütjük, időnként megforgatjuk, majd villával kivesszük és egy tányéron félretesszük.

Közben egy magas falú serpenyő kétharmadáig vizet töltünk, felforraljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, és mérsékeljük alatta a tüzet.

A mártáshoz a vajat megolvasztjuk. A 3 tojás sárgáját, a citromlét, a sót és turmixgépben mixeljük 20-30 másodpercig, amíg a tojás kifehéredik. A robotgépet kisebb sebességre kapcsoljuk és lassan belecsöpögtetjük a forró felolvasztott vajat. Megkóstoljuk, ha szükséges, még sózzuk, citromlével savanyítjuk. Meleg helyre félretesszük.

Egy tojást egy kis tálkába feltörjük, majd óvatosan az alig fortyogó ecetes vízbe csúsztatjuk. Amikor kezd szilárdulni, mellécsúsztatunk egy újabb tojást. Szép lassan mind a négyet belecsúsztatjuk és fedő alatt hagyjuk párolódni 4 percig, majd egyesével kivesszük.

Közben vajjal megkenjük a muffin egyik oldalát, ráteszünk két szelet sült szalonnát, erre jön a buggyantott tojás, amit leöntünk a mártással. Finomra vágott petrezselyemmel megszórva, azonnal tálaljuk.

Neked ajánljuk