Édesburgonyával ízesített csíkos kifli

Édesburgonyával ízesített csíkos kifli
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a fehér vagy sárga tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 3 dkg rétesliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 2 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 8 dkg fehér vagy sárga húsú batáta sütőben megsütve meghámozva összetörve
  • a rózsaszín tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 3 dkg rétesliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 2 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 8 dkg fehér vagy lila bélű batáta, sütőben sütve, meghámozva és összetörve a kenéshez:
  • 2 evőkanál főz tejszín
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál tej
  • 20 dkg liszt
  • 3 dkg rétesliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 2 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 8 dkg fehér vagy sárga húsú batáta
  • 20 dkg liszt
  • 3 dkg rétesliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 2 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál főz tejszín
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál tej

Elkészítés:

Külön edényben bedagasztjuk a lila színű batátás tésztát az adott hozzávalókkal és külön edényben ugyanígy a fehér vagy sárga bélű batátás tésztát a kelt tészta elkészítésének megfelelően. Majd megkelesztjük.

Mindkét tésztát kör alakúra nyújtjuk, az aljára kerül a sárga színű tészta. Megkenjük a tejszínnel, rátesszük az azonos méretűre nyújtott lila batátával készült tésztát, kissé megnyomkodjuk a tenyerünkkel. Körcikkekre vágjuk és szorosan feltekerjük

Kivajazott tepsibe tesszük, meleg helyen megkelesztjük, és a sütőbe tevés előtt megkenjük olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje kissé megbarnul.

A sütőből kivéve a forró tésztát megkenjük tejjel, letakarjuk konyharuhával, és kb. 10 percig rácson hagyjuk kihűlni.

A batáta víztartalmának, illetve a levegő páratartalmának következtében változhat a tészta lágysága, így ha lágyabbnak találjuk, adjunk hozzá még egy kevés lisztet, ha keményebbnek, akkor még olvasztott vajra lesz szükségünk. Készíthetjük kalács formára is, akkor téglalap alakúra nyújtsuk a tésztát, vagy összefonhatjuk is.

Megjegyzés:

A receptet Ludányi Emőke küldte be. Köszönjük!