Édes zsemle

Édes zsemle
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 12 darabhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 kis csomag instant élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 nagyobb tojás
  • 5-10 dkg ribizli
  • 1 marék cukrozott narancs
  • A mázhoz:
  • 4-5 evőkanl tej
  • 2 evőkanál porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 kis csomag instant élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 nagyobb tojás
  • 5-10 dkg ribizli
  • 1 marék cukrozott narancs
  • 4-5 evőkanl tej
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A lisztet, a sót, a fűszerkeveréket és a cukrot egy nagyobb tálban összekeverjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd a tejjel felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a simára kevert tojást, a ribizlit, a gyümölcshéjat, a mazsolát, és alatt simára dagasztjuk. Kivajazott tálba tesszük, és 2 órát pihentetjük.

Ha duplájára nőtt, átgyúrjuk, és 12 zsemlét formázunk belőle.

180 fokon 30percig sütjük a zsemléket.

A tejet és a porcukrot összeforraljuk, míg kicsit besűrűsödik. A még forró zsemléket ezzel kenjük meg.

Ha már barnulni kezd a teteje, gyorsan ki kell venni, mert hamar megég! Fagyasztható is, így a gyerekeknek kitűnő hétközben tízóraira is.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Anduus küldte. Köszönjük!