Duplán sajtos rúd

Duplán sajtos rúd
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg sertészsír
  • 15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál só
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • a lekenéshez:
  • 1 kisebb tojás
  • a szóráshoz:
  • sajt, köménymag, szezámmag (ízlés szerint)
  • 50 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg sertészsír
  • 15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • 1 db tojás
  • sajt

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat és a zsírt, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, először hozzákeverjük a reszelt sajtot, majd hozzáadjuk a tejfölt és az egész tojásokat, majd gyors mozdulattal összegyúrjuk a tésztát.

Ezután a tésztát egy liszttel megszórt tálba tesszük, folpackkal lefedjük és pár órára vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük.

Közvetlenül sütés előtt a tésztát a hűtőből kivesszük, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és a tetejét lekenjük a felvert tojással. Ezután ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal (vagy köménymaggal, szezámmaggal, stb.), éles késsel vagy pizzavágóval vékony csíkokra vágjuk, majd a tésztacsíkokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Az elkészült sajtos rúd tésztája finom, omlós, és annyira eteti magát, hogy szinte nem lehet abbahagyni.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti