Dobos torta díszítő mázzal

Dobos torta díszítő mázzal
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskóta lapokhoz:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • a krémhez:
  • 5 tojás (250g)
  • 25 dkg cukor
  • 4 dkg keményítő
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 30 dkg vaj
  • 7 dkg keserű kakaópor
  • a karamell lapokhoz:
  • 30 dkg cukor
  • 1 dkg vaj
  • 4 csepp ecet
  • a díszítő mázhoz:
  • 1 tojás fehérje
  • 14-15 dkg porcukor
  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 tojás (250g)
  • 25 dkg cukor
  • 4 dkg keményítő
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 30 dkg vaj
  • 7 dkg keserű kakaópor
  • 30 dkg cukor
  • 1 dkg vaj
  • 4 csepp ecet
  • 1 tojás fehérje
  • 14-15 dkg porcukor

Elkészítés:

A piskótához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a tojások sárgáját és végül beleforgatjuk a sütőporos lisztet. 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát.

Egy nagy tepsibe sütőpapírt fektetünk és egy sütőforma segítségével tortaformát rajzolunk rá. Erre a körre simítjuk az első adag krémet és egyesével, 170 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Figyeljünk rá, mert hamar megsül és megéghet!

A krémhez a tojásokat a cukorral, a keményítővel és a vanília aromával vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve folyékonyra melegítjük. A tűzről levéve, robotgéppel addig verjük, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl, és be nem sűrűsödik a krémünk.

A vajat a kakaóporral habosra keverjük, és kis adagokban hozzáadjuk a tojásos krémünket is, majd szép, sima krémmé dolgozzuk. Ha megsültek a lapok, egyet félreteszünk, ez lesz majd a karamellás fedőlap. A többit megtöltjük a csokis krémmel úgy, hogy hagyunk a torta oldalára és tetejére.

A karamellhez a cukrot aranybarnára karamellizáljuk. Belekeverjük a vajat és az ecetet, majd óvatosan a 6. lapra öltjük. Pár másodpercet várunk és forró késsel szépen feldaraboljuk a lapokat.

A tojásfehérjét a porcukorral addig keverjük amíg sűrű krémet nem kapunk. Habzsákba töltjük és díszítjük vele a karamell lapokat.

Megjegyzés:

A receptet Kovács Noémi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti