Dobos torta

Dobos torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 2 tojás
  • 4 dkg cukor
  • 5 dkg rizsliszt (GM)
  • 1 csipetnyi szódabikarbóna
  • 1 csipetnyi só
  • (a mennyiségek ötszörösét kell venni)
  • a krémhez:
  • 35 dkg cukor
  • 3 evőkanál Holland kakaópor
  • 6 egész tojás
  • 30 dkg margarin
  • a karamellhez:
  • 15 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál víz
  • 1 teáskanál ecet
  • 2 teáskanál margarin
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • 10 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg rizsliszt (GM)
  • 5 csipetnyi szódabikarbóna
  • 5 csipetnyi
  • 35 dkg cukor
  • 3 evőkanál Holland kakaópor
  • 6 egész tojás
  • 30 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál víz
  • 1 teáskanál ecet
  • 2 teáskanál margarin

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, amibe csipetnyi szódabikarbónát teszünk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgát habosra keverjük a cukorral. (Akkor jó, ha a cukor feloldódik, és a krém kifehéredik.) Az átszitált lisztet fokozatosan keverjük a tojáskrémbe. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a krémhez keverjük.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a piskótatésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 12 perc alatt készre sütjük. Ezt a sütési folyamatot, még ötször megismételjük.

Ha készen vagyunk a piskótákkal, hozzáfoghatunk, a krém elkészítéséhez. (A legjobb, ha már előző nap elkészítjük, mert finomabb és jobban összeáll.)

A krémhez a cukrot a kakaóporral és az egész tojásokkal gőz fölött kevergetve addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad, és az egész krém jól össze nem áll. Ezután teljesen kihűtjük, majd hozzákeverjük a margarint (én teavajat használtam) és legalább 10-15 percig robotgéppel jól kikeverünk.

A karamellhez a cukrot simára keverjük a vízzel, majd hozzákeverjük az ecetet és a margarint. Ezután közepes lángon, állandó kevergetés mellett világos színűre karamellizáljuk.

Kiválasztunk egy tortalapot, majd a forró karamellt ráöntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Ezután a még meleg karamellen, késsel bejelöljük a tortacikkeket, majd hagyjuk teljesen kihűlni, megkeményedni (a kést margarinnal vékonyan kenjük meg, akkor nem fog ráragadni a karamell).

A tortalapokat egyenletesen megkenjük a krémmel, végül pedig ráhelyezzük a karamelles tortalapot. Ízlés szerint a torta oldalán a krémet még megszórhatjuk darált dióval, vagy kókusszal is. Ezután hűvös helyre tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen, és könnyen tudjuk majd felszeletelni.

Tálalás előtt éles késsel, a jelölések mentén felszeleteljük a tortát.

Megjegyzés:

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti