Dobos torta

Dobos torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 3 evőkanál púpozott rétesliszt
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • ½
  • kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • (2 db tésztára van szükség, tehát a megadott mennyiségek duplája kell majd összesen)
  • a krémhez:
  • 3 egész tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg csokoládé
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg vaj
  • a bevonathoz:
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál vaj
  • 5-6 csepp citromlé
  • a díszítéshez:
  • a maradék krém
  • 1 tubus csokoládés íróka
  • (a tepsi 32×37 cm-es)
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál víz
  • 6 evőkanál púpozott rétesliszt
  • 2 púpozott evőkanál finomliszt
  • ½ kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 3 egész tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg csokoládé
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál vaj
  • 5-6 csepp citromlé
  • a maradék krém
  • 1 tubus csokoládés íróka

Elkészítés:

A piskótához a 3 tojást ketté választjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgát, tovább keverjük a vízzel és az olvasztott vajjal. A li(szteket a sütőporral elvegyítjük és fakanállal beleforgatjuk a tojásos cukros alapba. Még egy ilyen adagot lekeverünk, amíg az első lap sül.) A piskótákat egymás után 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 12-13 perc alatt megsütjük. Ezután a papírt lehúzzuk róla.

A piskótát a rövidebb oldalára merőlegesen 3 részre vágjuk. Így kapunk 6 lapot.

A krémhez egy lábasban. vizet felforralunk. Egy tálba beleütjük a tojásokat, majd a cukrokkal együtt az edényt a másik, vizet forraló edényre téve vízgőz felett habosra keverjük, majd hozzáadjuk a csokoládét és a kakaóport is. Addig keverjük kézi mixerrel, amíg jól besűrűsödik.

A már kihűtött krémhez hozzákeverjük a vajat és jól kihabosítjuk. Megtöltjük vele a lapokat, és az oldalát is körbe bekenjük vele. Hűtőbe tesszük 4-5 órára vagy egy éjszakára és másnap bevonjuk a karamellel.

A karamellhez a kristálycukrot a vajjal és pár csepp citromlével egy serpenyőben felolvasztjuk, majd addig keverjük, amíg szép aranybarna lesz. A kis tortánkat bevonjuk vele. Gyorsan elsimítjuk és még gyorsabban bejelöljük a szeleteket. (Nagyon hamar megszilárdul, gyorsan kell ezt a műveletet elvégezni!) A megmaradt krémmel feldíszítjük.

A csokoládés írókát forró vízbe állítjuk, majd kidíszítjük vele a tortát.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!