Dobos tekercs

Dobos tekercs
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • a krémhez:
  • 4 db tojás
  • 120 g porcukor
  • 100 g reszelt étcsokoládé
  • 140 g vaj
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • a karamellhez:
  • 1 kávéskanál vaj
  • 150 g kristálycukor
  • néhány csepp citromlé
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4 db tojás
  • 120 g porcukor
  • 100 g reszelt étcsokoládé
  • 140 g vaj
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 kávéskanál vaj
  • 150 g kristálycukor
  • néhány csepp citromlé

Elkészítés:

A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral. A fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a cukros tojásos masszába, vigyázva, nehogy összetörjön. A lisztet elkeverjük a sütőporral és hozzászitáljuk a masszához és elkeverjük óvatosan.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát, egyszer-kétszer odacsapkodjuk a tepsit, hogy a tésztában lévő buborékok eltávozzanak belőle. Az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30 perc alatt megsütjük.

Ha megsült, óvatosan leszedjük róla a sütőpapírt, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez a tojásokat elkeverjük a porcukorral és a csokoládéval, és meleg víz fürdőbe állítva, folyamatosan kevergetve besűrítjük.

A vajat a vaníliás cukorral kikeverjük, majd kanalanként hozzákeverjük kihűlt krémet. Amikor kihűlt a tészta rákenjük a krémünket és feltekerjük.

A karamell elkészítéséhez felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a citromlét, aranysárgára pirítjuk és gyorsan (mert hamar dermed) leöntjük vele a tekercsünket.

Hagyjuk megszilárdulni, kihűlni, majd felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti