Dobos palacsinta

Dobos palacsinta
Elkészítési idő
3,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 12 db palacsinta
  • 25 dkg margarin
  • 4 db tojás
  • 10 dkg kakaópor
  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • a karamellhez:
  • 20 dkg kristálycukor
  • 12 db palacsinta
  • 25 dkg margarin
  • 4 db tojás
  • 10 dkg kakaópor
  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 20 dkg kristálycukor

Elkészítés:

A palacsintákat megsütjük és félretesszük. Az egyik palacsinta, ami a tetején lesz, legyen jó vastag.

Ha van robotgépünk, beletesszük a margarint és vagy nyolc percig járatva hagyjuk, hogy jó habszerű krémes állaga legyen. Közben a tojásokat összekeverjük cukrokkal és a kakaóval, és gőz felett összemelegítjük. Ha kihűlt a margarinhoz keverjük.

A palacsintákat megkenjük a krémmel és egymásra rétegezzük, a legtetejére is krém kerüljön. A hűtőbe tesszük, kivéve az utolsó (vastagabbra hagyott) palacsintát, amit egy vágódeszkára tesszük. (Erre jön majd a karamell réteg.)

A kristálycukrot egy előzőleg felmelegített edénybe öntjük, és hagyjuk, hogy el kezdjen olvadni. Amikor látjuk, hogy a cukor széle kezd megolvadni, akkor elkezdhetjük kevergetni (előbb, semmiképp, mert akkor biztos, hogy csomós lesz.) Ha szép borostyánszínű, óvatosan a palacsinta tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük (gyorsan kell dolgozni, mert hamar megköt).

Amikor a cukor már elég szilárd ahhoz, hogy a kés éle nyomot hagyjon a felszínén, megvajazott élű késsel kijelöljük a szeleteket (közben folyamatosan vajazni kell a kést, hogy ne ragadjon rá a karamell). Ezután a bejelölések mentén szeletekre vágjuk. A rétegezett palacsintát a hűtőből kivesszük, a tetejére tesszük a karamellás szeleteket és mehet vissza a hűtőbe. Tálaláskor már könnyen fogjuk tudni szeletelni.

Megjegyzés:

A receptet Meszjár Erzsébet küldte be. Köszönjük!