Diótorta rumos-diós krémmel

Diótorta rumos-diós krémmel
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 10 dkg darált dió
  • 12 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz
  • a rumos-diós krémhez:
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál rum
  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg Rama margarin
  • a csokoládés ganache bevonóhoz:
  • 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
  • 1,5 dl habtejszín (vagy Hulala)
  • (a tortaforma 24 cm-es):
  • 10 dkg darált dió
  • 12 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz
  • 2 db tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál rum
  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg Rama margarin
  • 12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
  • 1,5 dl habtejszín (vagy Hulala)

Elkészítés:

A keverőtálba tesszük a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk az egész tojásokat. Ezután jó habosra keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a két evőkanál forró vizet, és még 1-2 percig keverjük.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a cukros-tojáshabhoz szitáljuk. Ezután hozzáadjuk a darált diót, és keverőkanállal óvatosan összekeverjük (mint a piskótát úgy keverjük, csakis az óra járásával megegyező irányba).

A tortaformát kizsírozzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a masszát. (Kicsit húzzuk a masszát a forma széle felé, hogy a közepe felé kisebb mélyedés legyen, így sütés után a torta teteje egyenletes lesz.) Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). (Én légkeverésnél 150 fokon 30 percig sütöttem.) Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a tészta!

Először a tésztát félig nyitott sütőajtónál pár percig hűlni hagyjuk, majd a sütőből kivesszük, a tortaformát lecsatoljuk, rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük.

Egy fém tálban a 10 dkg porcukrot, a darált diót, a tojássárgákat és a rumot összekeverjük. Ezután gőzfürdő fölé helyezzük, majd állandó keverés mellett a masszát pár percig főzzük. Végül egészen kihűtjük.

A margarint jó habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk a teljesen kihűlt diós masszát, majd szintén jó habosra keverjük.

A teljesen kihűlt tésztát éles késsel ketté vágjuk, majd az alsó lapra rákanalazzuk a krém 2/3 részét. Ezután a krémet egyenletesen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tortalapot, és tenyérrel egy kicsit óvatosan lenyomkodjuk. Ezután a maradék krémmel körbe bevonjuk a tortát, és vékonyan a tetejét is, majd darált dióval szórjuk körbe. Ezután a hűtőbe tesszük, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A csokoládét egy fém tálba tördeljük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett felolvasztjuk, hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe!). Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, a gőzről levesszük és kevergetve hűtjük 1-2 percig.

A tortát a hűtőből kivesszük, majd bevonjuk be a tetejét a csokoládékrémmel. Ezután újból visszatesszük a hűtőbe, hogy a tetején csokoládé teljesen megdermedjen. Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, ízlés szerint díszítjük, majd felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!