Diós zserbó

Diós zserbó
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1/2 dl tej
  • csipet só
  • a töltelékhez:
  • kb. 30 dkg darált dió
  • cukor ízlés szerint
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 üveg Extra Jam (sárgabaracklekvár)
  • a tetejére:
  • 15 dkg csoki (tej vagy ét)
  • kb. 3 evőkanál olaj
  • (a tepsi 30x36 cm-es)
  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1/2 dl tej
  • csipet
  • 30 dkg darált dió
  • cukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 üveg Extra Jam (sárgabaracklekvár)
  • 15 dkg csoki (tej vagy ét)
  • 3 evőkanál olaj

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk és négy részre osztjuk.

A töltelékhez összekeverjük a diót, a cukrot és a citromhéjat. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Az egyik tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral, megszórjuk a dió töltelékkel. Ezt addig folytatjuk, amíg elfogy a tésztánk. A tetejét finoman meggörgetjük sodrófával, hogy szép egyenletes legyen. Villával megszurkáljuk, fél órát kelesztjük és 180-200 fokos sütőben megsütjük.

A csokit gőz fölött felolvasztjuk és kevés kevés étolajjal megfelelő sűrűségűre hígítjuk.

Ha kihűlt a zserbó, akkor bevonjuk a tetejét az olvasztott csokival.

Tipp: ha kivettük a megsült tésztát egy másik tepsivel vagy tálcával finoman nyomjuk le a tetejét. Így szép egyenletes lesz, amikor a bevonásra kerül a sor és a végeredmény is gusztább.

Szeletelés: forraljunk vizet és öntsük kancsóba. Ebbe tegyük a kést, ami jó éles. Az átmelegszik, letöröljük róla a vizet és a csokit megjelöljük arra a méretre, amekkora szeleteket szeretnénk. Jelölés után letöröljük a csokit és átvágjuk a tésztát is. Én először a széleket vágom le, utána már egyszerűbb a szeletelés. Mindig felezem a tésztát és így könnyebben megy az egész.)

Megjegyzés:

A receptet Buzási Erzsébet küldte be. Köszönjük!