Diós-vaníliakrémes piskótatekercs

Diós-vaníliakrémes piskótatekercs
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 5 dkg darált dió
  • 8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 4 db tojás (nagy)
  • 13 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál forró víz
  • a vaníliás krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín + habfix)
  • (a tepsi 37x33 cm-es)
  • 5 dkg darált dió
  • 8 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
  • 4 db tojás (nagy)
  • 13 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál forró víz
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín + habfix)

Elkészítés:

A keverőtálba tesszük a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és pár perc alatt habosra keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, hozzácsorgatjuk a forró vizet, és tovább 1-2 percig keverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a darált diót, majd fakanállal óvatosan összeforgatjuk a masszát.

Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát beleöntjük és egyenletesen elsimítjuk a masszát. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tésztát egy lisztezett sütőpapírra borítjuk, majd óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ezután egy nedves konyharuhával a tésztát letakarjuk, és hagyjuk, hogy langyosra hűljön. (Alaposan csavarjuk ki a konyharuhát, hogy éppen csak nyirkos legyen.)

Amikor a tészta langyosra hűlt, a konyharuhát levesszük, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük, és így hagyjuk teljesen kihűlni. A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd jó habosra keverjük.

A pudingport simára keverjük a tejjel és a kristálycukorral, majd állandó keverés mellett, sűrűre főzzük. Ezután vegyük le a tűzről, majd kevergetve teljesen kihűtjük. (Érdemes kevergetve hűteni, mert akkor szép sima krémet kapunk.)

Amikor a puding kihűlt, két részletben hozzákeverjük a vajas krémhez. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük fel, majd apránként hozzákeverjük a krémhez.

A teljesen kihűlt tésztát kitekerjük, majd a krémnek több mint a felét egyenletesen rákenjük. Ezután feltekerjük és bevonjuk a maradék vaníliás krémmel, és ízlés szerint díszítjük. (Én zöldre színezett kókuszreszelékkel, és apró cukorvirágokkal szórtam meg.)

Tálalás előtt a piskótát felszeleteljük, úgy kínáljuk. (Tálalás előtt érdemes 1-2 órára betenni a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.)
Fotós vezetéknév: Kard

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti