Diós-szilvás pite

Diós-szilvás pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói:
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg Vénusz sütőmargarin (vanília ízű)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás (közepes)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • a töltelékhez:
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 db citrom ízű Danone joghurt (1,25 g-os)
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • 50 dkg szilva
  • a lekenéshez:
  • 2-3 evőkanál szilvalekvár
  • 1 evőkanál rum
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg Vénusz sütőmargarin (vanília ízű)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 db citrom ízű Danone joghurt (1,25 g-os)
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)
  • 50 dkg szilva
  • 2-3 evőkanál szilvalekvár
  • 1 evőkanál rum

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg sütőmargarint, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha lágy lenne a tészta, kevés lisztet adjunk még hozzá.)

Ezután kinyújtjuk, kibéleljük vele a pite formát, majd a hűtőbe tesszük, ameddig a tölteléket elkészítjük. A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd alaposan összekeverjük. Ezután állandó keverés mellett, hozzáadjuk az egész tojást, a joghurtot, ízlés szerint őrölt fahéjat, majd kanalanként a pudingporral összekevert darált diót. (Egy lágyabb masszát fogunk kapni.)
A tésztát a hűtőből kivesszük, majd egyenletesen rákanalazzuk a diós masszát. Ezután kirakjuk a tetejét a felezett szilvával úgy, hogy a húsos része legyen felül.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt készre sütjük. Ezalatt az idő alatt a tészta szép pirosra sül, viszont a töltelék még kicsit lágyabb, remegős, de mire teljesen kihűl, szépen szeletelhető lesz a pite.

A szilvalekvárhoz hozzáadjuk a rumot, majd kevergetve 1-2 percig főzzük. Ezután a sütőből kivett, forró pite tetejét lekenjük a rumos szilvalekvárral, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük! 2018-08-16 08:30:00