Diós szárnyalás

Diós szárnyalás

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • egy csipet só
  • reszelt citromhéj (ízlés szerint)

a töltelékhez:

  • baracklekvár (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj (opcionális)
  • 1 nagy marék darált dió
  • cukor (ízlés szerint)

a kenéshez:

  • 1 egész tojás

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a tojást, az olajat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy, jól kezelhető tésztát készítünk, amit meleg helyen, letakarva, körülbelül 40 perc alatt megkelesztünk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, fahéjjal és cukorral ízlés szerint ízesítjük.

A pihentetés után a tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk. Lehetőség szerint téglalap alakúra, 2-3 mm vastagságúra. A tésztánkat megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk a diós keverékkel. Szorosan feltekerjük, mint egy csigát, majd háromszögekre vágjuk. A háromszögeket középen egy villa vagy kanál nyelével benyomjuk, hogy picit kiforduljon a tésztánk. Erről is kapta a nevét, miszerint szárnyalás.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymáshoz nem túl közel, hogy legyen még helyük növekedni. A tetejüket felvert tojással kenjük meg.

Előmelegített sütőben, 180°-on, körülbelül 20-25 perc alatt arany barnára sütjük. Találáskor porcukorral hintjük meg.

A receptet Otthon ízei küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk