Diós szárnyalás

Diós szárnyalás
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • egy csipet só
  • reszelt citromhéj (ízlés szerint)
  • a töltelékhez:
  • baracklekvár (ízlés szerint)
  • őrölt fahéj (opcionális)
  • 1 nagy marék darált dió
  • cukor (ízlés szerint)
  • a kenéshez:
  • 1 egész tojás
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • egy csipet
  • reszelt citromhéj
  • baracklekvár
  • őrölt fahéj
  • 1 nagy marék darált dió
  • cukor
  • 1 egész tojás

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot, a tojást, az olajat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy, jól kezelhető tésztát készítünk, amit meleg helyen, letakarva, körülbelül 40 perc alatt megkelesztünk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, fahéjjal és cukorral ízlés szerint ízesítjük.

A pihentetés után a tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk. Lehetőség szerint téglalap alakúra, 2-3 mm vastagságúra. A tésztánkat megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk a diós keverékkel. Szorosan feltekerjük, mint egy csigát, majd háromszögekre vágjuk. A háromszögeket középen egy villa vagy kanál nyelével benyomjuk, hogy picit kiforduljon a tésztánk. Erről is kapta a nevét, miszerint szárnyalás.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymáshoz nem túl közel, hogy legyen még helyük növekedni. A tetejüket felvert tojással kenjük meg.

Előmelegített sütőben, 180°-on, körülbelül 20-25 perc alatt arany barnára sütjük. Találáskor porcukorral hintjük meg.

Megjegyzés:

A receptet Otthon ízei küldte be. Köszönjük!