Diós narancstorta

Diós narancstorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 8 db egész tojás
  • 4 evőkanál meleg víz
  • 12 evőkanál liszt
  • 12 evőkanál cukor
  • 1 db sütőpor
  • 15 db gerezd dió durvára aprítva
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 teáskanál apró kockára vágott narancshéj
  • 1 evőkanál hártyázott narancskocka
  • 1 evőkanál narancslé
  • csipet só
  • 1 db narancs
  • a krémhez:
  • 0,5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 hártyázott narancs felkockázva
  • 2 dl habtejszín
  • 8 db egész tojás
  • 4 evőkanál meleg víz
  • 12 evőkanál liszt
  • 12 evőkanál cukor
  • 1 db sütőpor
  • 15 db gerezd dió durvára aprítva
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 teáskanál apró kockára vágott narancshéj
  • 1 evőkanál hártyázott narancskocka
  • 1 evőkanál narancslé
  • csipet
  • 1 db narancs
  • 0,5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 hártyázott narancs felkockázva
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét a cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A tojássárgáját kikeverjük a vízzel és a narancs levével, majd beleszórjuk a sütőporos lisztet, a durvára aprított diót, a reszelt naracshéjat, a darabos narancsot és a narancshéjat. Összekeverjük, majd a tojásfehérje hab negyedével lazítjuk. A többi habot apránként laza mozdulatokkal beleforgatjuk és összekeverjük.

Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és beöntjük a diós piskótamasszát. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tortát betoljuk a sütőbe 25-30 percre és tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a közepe is.

Amíg sül a piskóta elkészítjük a krémet: a tejből és a lisztből, vaníliás cukorból fehér krémet főzünk. A vajat kikeverjük a porcukorral és a narancslével. Ha kihűlt a krém akkor összeverjük, majd annyit veszünk ki a krémből, amivel a tortát be tudjuk vonni. A megmaradt krémbe beleforgatjuk a narancskockákat.

Ha tortánk megsült, rácson kihűtjük. Ha kihűlt, három részre vágjuk (korongra), é megtöltjük a lapokat a narancskockás krémmel, majd a másik krémmel bevonjuk a tortát.

Tejszínhabbal és narancskarikákkal díszítjük. A felvert tejszínt csillagcsöves habzsákba szedjük és habrózsákkal díszítjük a tortát, a tetejére narancs szeleteket rakunk. 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!