Diós-mogyorós torta vaníliakrémmel és meggyel

Diós-mogyorós torta vaníliakrémmel és meggyel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • az első tortalaphoz:
  • 7,5 dkg darált dió
  • 7,5 dkg darált mogyoró (vagy mandula)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • csipet só
  • a második tortalaphoz:
  • 7,5 dkg darált dió
  • 7,5 dkg darált mogyoró (vagy mandula)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • csipet só
  • a vaníliakrém hozzávalói:
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg porcukor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • valamint:
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 7,5 dkg darált dió
  • 7,5 dkg darált mogyoró (vagy mandula)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • csipet
  • 7,5 dkg darált dió
  • 7,5 dkg darált mogyoró (vagy mandula)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • csipet
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg porcukor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 1 üveg meggybefőtt

Elkészítés:

A tojássárgához hozzáadjuk a porcukrot, majd habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük a darált diót, majd a darált mogyorót is. (Kissé sűrűbb masszát fogunk kapni.)

A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett hozzászórjuk a kristálycukrot, és kemény habbá verjük. Ezután a keményre felvert tojáshabot két részletben hozzákeverjük a diós-mogyorós masszához.

Egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd egyenletesen beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten tűpróbáig sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen. (Ekkor a széléről körbe óvatosan válasszuk le a sütőpapírt.) A második tortalapot is megsütjük az előzőhöz hasonló módon. Jó tanács: A tortalap nagyon könnyen törik, így amikor kihűlt, egy hosszabb spatulával óvatosan nyúljunk alá, és válasszuk el a sütőpapírtól. Ezután a tortatálat (vagy tálcát) ráhelyezzük, majd egy gyors mozdulattal átfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt. Így nem fog eltörni a tortalap.

A meggyet egy szűrűbe öntjük, és hagyjuk lecsepegni a levét. (Közben többször rázogassuk meg, hogy alaposan lecsepegjen.)

A mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliaaromát, majd simára keverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd egy keverőkanállal óvatosan összekeverjük a krémmel. Az alsó tortalapot vékonyan megkenjük a vaníliakrémmel, majd kirakjuk az alaposan lecsepegtetett meggyel. Ezután rákenjük a maradék krém felét, majd óvatosan ráhelyezzük a felső tortalapot. Jó tanács: A tortalap nagyon könnyen törik, így óvatosan nyúljunk alá egy hosszabb spatulával, és válasszuk el a sütőpapírtól. Ezután két szélesebb spatulával alányúlunk, majd a krém tetejére helyezzük. (Ha eltörne sincs baj, majd a krém eltakarja, és összefogja... én így tettem rá, és nem tört el a tortalap.)

Ezután a maradék vaníliakrémet a tortalapra kenjük, ízlés szerint kirakjuk a meggyszemekkel, és 1-2 órára a hűtőbe kenjük, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek. Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, majd ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

A tortalapokhoz nagyon jól illik a vaníliakrém a kissé savanykás meggyel.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti