Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját fehéredésig keverjük az olajjal, a barna cukorral és a vízzel. A tojásfehérjét elkezdjük csipet sóval felverni, majd amikor felhabosodik apránként hozzáadjuk a cukrot és fényes kemény habbá verjük. A kikevert tojássárgájába belakjuk a szárazanyagokat összeverjük. Majd keveset kiveszünk a habból a tésztához adjuk és fellazítjuk vele, a többit apránként körkörös mozdulattal forgatjuk bele a piskótatésztába.
Egy 24 cm-es tortaforma alját olajjal kikenjük, méretre vágott sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a tésztát és elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25-30 percre tűpróbáig. Miután megsült, rácson hagyjuk kihűlni.
Amíg sül a diós torta, elkészítjük tejszínes vaníliás mascarpone kémet. A tejszínt kemény habbá verjük, a mascarponét a porcukorral, a vaníliás cukorral és a pudingporral habosra keverjük. Ezután a mascarpone krémet a tejszín felével fellazítjuk, a másik felét csillagcsöves habzsákba szedjük a díszítéshez.
A kihűlt tortát három karikára vágjuk. Az első karikát tortatartóra tesszük, megkenjük dzsemmel, majd a krém felét rásimítjuk a piskótára. Rátesszük a második lapot, szintén megkenjük dzsemmel, majd elsimítjuk rajta a tejszínes mascarpone krémet. Befedjük a harmadik lappal, a tetejét és az oldalát kidíszítjük a tejszínnel, majd habrózsákat nyomunk a torta tetejére. Az oldalát is díszítjük tejszín csíkokkal. A torta tetejét gyümölcsökkel díszítjük.
Legalább 2 órára hűtőbe rakjuk, hogy a krém megdermedjen, csak utána szeleteljük.
Megjegyzés:
A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti
Kategóriák
Ünnepi ételek
,
Ünnepi ételek
,
Nyári ételek
,
Őszi ételek
,
Téli ételek
,
Tavaszi ételek
,
Közepesen költséges ételek
,
Egyszerű ételek
,
75 perc alatt elkészülő ételek
,
Torta receptek
,
Sütemények