Diós Marlenka torta

Diós Marlenka torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 1 tortalap hozzávalói:
  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 1 teáskanál víz
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • a töltelék:
  • 2 tasak vaníliás puding
  • 7 dl tej
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg darált dió és az összes karamell
  • a karamell hozzávalói:
  • 35 dkg kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 3 dl habtejszín
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csipet só
  • (a tortaforma 28 cm-es)
  • 3 tortalapot sütünk
  • 3 db tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 1 teáskanál víz
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 tasak vaníliás puding
  • 7 dl tej
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg darált dió és az összes karamell
  • 35 dkg kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 3 dl habtejszín
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csipet
  • (a tortaforma 28 cm-es)
  • 3 tortalapot sütünk

Elkészítés:

A piskóta elkészítése: a tojásfehérjét a cukorral felverjük, a reszelt citromhéját a tojássárgájához adjuk. Az olajat, vizet, tojássárgáját fokozatosan a fehérjéhez öntjük és keményre verjük. A lisztet, sütőport összekeverjük, majd fakanállal óvatosan belekevertjük a habba.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a masszát, majd 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ezt még kétszer ismételjük.

A karamell elkészítése: a vizet és a cukrot egy edényben összekeverjük, alacsony lángon melegítjük, amíg el nem olvad a cukor. Ezután nagyobb lángon kezdjük karamellizálni a cukrot. Amikor szép aranybarna lesz, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat vagy margarint, tejszínt és a sót. Visszatesszük a tűzre és krémesre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

A diós krémhez a pudingból és tejből sűrű krémet főzünk, és kihűtjük. A vajat vagy margarint kikavarjuk, apránként a pudinggal összekeverjük, hozzáadjuk a diót és az összes karamellt. Jól elkeverjük.

A krémből kiveszünk az oldalára, tetejére díszíteni. A többit elosztjuk a lapokra. A kész tortát pár órára hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti