Diós Marlenka

Diós Marlenka
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a mézes lapokhoz:
  • 190 g cukor
  • 100 g vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 500 g liszt
  • a krémhez:
  • 300 g darált dió
  • 400 g sűrített tej (amit 400 g vaníliás pudinggal is tudtok helyettesíteni)
  • 250 g szobahőmérsékletű vaj (nem olvasztva!)
  • porcukor (a mennyisége attól függ, ki mennyire édesszájú)
  • 190 g cukor
  • 100 g vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 500 g liszt
  • 300 g darált dió
  • 400 g sűrített tej
  • 250 g szobahőmérsékletű vaj
  • porcukor

Elkészítés:

A tésztához vízgőz felett felolvasztjuk a cukrot, a mézet és a vajat, majd hozzáadjuk a tojásokat. Gyors mozdulattal elkeverjük, legvégül a szódabikarbónát és a lisztet adjuk hozzá, de azt már akkor, ha levettük a vízgőzről. Tésztát gyúrunk belőle, majd 9-10 felé vesszük.

A tésztát vékonyra (kb. 5 mm-esre) nyújtjuk, majd a 20 cm-es formát, amekkora lesz majd a tortánk, rátesszük és körbe vágjuk. Ezt az egész műveletet érdemes már a zsírpapírton végezni, és egyből sütőbe tenni.

180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt aranybarnára sütjük. (Gyorsan sülnek a lapok.) Süssük ki mind, ami pedig tészta kimarad, azt is kisütjük, és majd összemorzsoljuk a külésejére díszítésnek.

Elkészítjük a krémet: ehhez karamellt főzünk (jobb előző nap vagy este készíteni, hogy vissza tudjon hűlni, vagy vegyük készen), majd miután kihűlt, elkeverjük benne a vajat és a diót.

Megkenjük a lapokat majd az oldalát is, és a morzsával díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Ninnaska küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti