Diós-mákos tekert kalács

Diós-mákos tekert kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 100 dkg finomliszt
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg olvasztott margarin
  • 6-7 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • csipet só

a kalács lekenéséhez:

  • 1 db felvert tojás

a töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 7-8 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál étolaj

a diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 8 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

Az élesztőt 2 dl cukros tejben felfuttatjuk. A margarint felolvasztjuk. A lisztet átszitáljuk egy kelesztő tálba. A liszt közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, majd a többi hozzávalókat hozzáadva jól kidolgozzuk, dagasztjuk. (A langyos tejet apránként adagoljuk hozzá, mivel a liszt sikértartalmától függ, hogy kell-e mind.)

Letakarjuk, vagyis a kelesztő tál fedelét rátesszük, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, 4 darabba vágjuk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, majd étolajjal lekenjük.

A töltelékek hozzávalóit összekeverjük. Két rudat dióval, 2 rudat mákkal szórunk meg. Feltekertjük, mint a bejglit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk, és újra kelesztjük, addig, amíg a formát kitölti. A felvert tojással a kalácsot lekenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. (kb. 40 perc)

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek