Diós, mákos patkó

Diós, mákos patkó

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1-1,5 dl tej

a kenéshez:

  • 1 db tojás és 1 db sárgája elkeverve

a diótöltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 6 dkg cukor
  • kevés reszelt citromhéj
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 dl víz

a máktöltelékhez:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 db tojás és 1 db sárgája elkeverve
  • 15 dkg darált dió
  • 6 dkg cukor
  • kevés reszelt citromhéj
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 dl víz
  • 15 dkg őrölt mák
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 dl víz
  • reszelt citromhéj

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, majd vajjal, sóval elmorzsoljuk. Meglangyosítjuk a tejet, feloldjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet hozzáadjuk az elmorzsolt vajas liszthez. Beletesszük a reszelt citromhéjat, fahéjat, és puha, nyújtható tésztát gyúrunk. A tésztát 20 percen át pihentetjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A diótöltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, majd beleszórjuk a diót. Elkeverjük és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, fahéjat, és félretesszük. A máktöltelékhez felforraljuk a vizet a cukorral, majd beleszórjuk a mákot. Elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, a citromhéjat, és levesszük a tűzről, félretesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkára tesszük, és 12-15 részre osztjuk. A kis tésztadarabokat kerekre kinyújtjuk. A tölteléket úgy kenjük rá a tésztára, hogy kb. ugyanolyan vastag legyen, mint maga a tészta. A tészta széleire (fél cm-re) ne tegyünk tölteléket. Feltekerjük és kiflikké formázzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és az összekevert tojásokkal megkenjük. 20 percen át hűvös helyen pihentetjük.

Sütés előtt a kiflik tetejét még egyszer tojással megkenjük, és újabb 20 percen át meleg helyen pihentessük. (A kiflik tetejére tehetünk kevés diót és mákot, hogy megismerjük őket sütés után, de formázhatjuk különböző alakú kifliknek is.)

Előmelegített, 180 C-fokos sütőbe tesszük, és 20 percen át sütjük. A sütőből kivéve ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.

Neked ajánljuk