Diós-mákos bejgli

Diós-mákos bejgli
Elkészítési idő
3,0 7 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához (2 rúd diós, 2 rúd mákos)?
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 tojás
  • a töltelékhez:
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • kevés forró víz
  • 20 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • kevés forró tej
  • mindkettőhöz reszelt citromhéj
  • mazsola (ízlés szerint)
  • a tésztához (2 rúd diós, 2 rúd mákos)?
  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 tojás
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • kevés forró víz
  • 20 dkg mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • kevés forró tej
  • z reszelt citromhéj
  • mazsola

Elkészítés:

A diós tölteléket kevés forró vízzel összeverjük, épp csak annyival, hogy könnyen kenhető legyen. A mák töltelékhez a mákot kevés forró tejjel keverjük össze.


A tésztához az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Kicsit pihentetjük. Négy cipóra osztjuk, mindegyiket megkenjük a töltelékkel, felcsavarjuk, zsírozott tepsibe helyezzük.

Megkenjük tojássárgájával, és szobahőmérsékleten kb. fél órát pihentetjük. Utána megkenjük tojásfehérjével, majd hidegre (hűtőbe) tesszük megint kb. fél órára.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Hurkapálcikával minden rudat legalább 3-4 helyen megszurkáljuk (hogy sütésnél ne repedjen ki a tészta) és előmelegített gőzös sütőben (a sütő aljába kis lábasba vizet teszünk) szép pirosra sütjük kb. 50-55 perc alatt. Ha a teteje nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.

Megjegyzés:

A receptet Vankó Sándorné Ili küldte be. Köszönjük!