Diós-lekváros pite

Diós-lekváros pite

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl ízlés szerinti lekvár (cseresznye, málna, szilva...)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha szükséges, akkor hozzáadunk még vizet gyúrás közben.) Ezután lecsípjük a tészta 1/3 részét, majd vékonyra kinyújtjuk, és szív formájú kiszúróval kiszúrjuk. Tálcára tesszük, majd a hűtőbe rakjuk, amíg összeállítjuk a pitét.

A maradék tésztát sütőforma méretűre nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, majd betesszük a hűtőbe kb. 30 percre.

A darált dióhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd alaposan összekeverjük. A hűtőből a tésztát kivesszük, majd egyenletesen megszórjuk a diós keverékkel. A lekvárhoz hozzáadjuk a vaníliás pudingport (vagy 2-3 evőkanál keményítőt), majd csomómentesre keverjük. Ezután egyenletesen rákanalazzunk a diós rétegre a lekvárt, majd a hűtőből kivesszük a szív alakú kiszúrt tésztát, és kirakjuk vele a lekvár tetejét. (Én cseresznyelekvárt kanalaztam rá.) Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt a pitét ízlés szerint megszórjuk porcukorral, felszeleteljük és úgy kínáljuk. (Mindenképpen várjuk meg amíg teljesen kihűl, mert különben a lekvár szétfolyik szeletelés közben.)

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk