Diós kocka

Diós kocka
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tészta hozzávalói:
  • 30 dkg finom liszt
  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • a töltelékhez:
  • 15 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál holland kakaó
  • 6 db egész tojás (nagy)
  • 1 db tojásfehérje
  • (a tepsi mérete 22x32 cm-es)
  • 5 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg dió
  • 3 kanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál liszt
  • pici sütőpor
  • 20 dkg porcukor
  • fél dl rum
  • 1 dkg vaj

Elkészítés:

Kezdők is kipróbálhatják, garantáltan sikerül!

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.

Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk) Ezután két egyenlő részre osztjuk, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 30 percre.

A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután először hozzákeverjük a kakaót és az őrölt fahéjat, majd a darált diót is. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a diós masszához.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük (vagy kizsírozzuk és -lisztezzük). A hűtőből a tésztát kivesszük, és az egyiket tepsi méretűre nyújtjuk, majd a tepsibe tesszük. (Én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emeltem át a tepsibe.) Ezután egyenletesen rákenjük a habos-diós tölteléket, majd óvatosan ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztát.

Az előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni. (Én kb. 15 perc után a sütőpapírral együtt kiemeltem a tepsiből, és úgy hűtöttem ki egészen.) Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral, majd felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!