Diós-karamellás torta

Diós-karamellás torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 300 g liszt
  • 100 g sütőmargarin
  • 1 tojás
  • 30 g cukor
  • 1 csipet só
  • 0,5 dl víz
  • a sütő kikenéséhez:
  • pici sütőmargarin
  • pici liszt
  • 250 g cukor
  • 80 g sütőmargarin
  • 1 dl tejszín
  • a szóráshoz:
  • 5 dkg dió
  • valamint
  • 250 g étcsoki
  • 60 g kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • a tetejére:
  • 5 dkg dió
  • 300 g liszt
  • 100 g sütőmargarin
  • 1 db tojás
  • 30 g cukor
  • 1 csipet
  • 0,5 dl víz
  • pici sütőmargarin
  • pici liszt
  • 250 g cukor
  • 80 g sütőmargarin
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg dió
  • valamint
  • 250 g étcsoki
  • 60 g kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • 5 dkg dió

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a cukorral és a csipet sóval. Összemorzsoljuk a keveréket a sütőmargarinnal, hozzáadjuk a tojást és a kevés vizet is. Gyorsan átgyúrjuk, hogy szép egyenletes tésztát kapjunk, majd lefóliázzuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Belisztezett felületen a tésztát fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd óvatosan egy sütőmargarinnal enyhén kikent és belisztezett piteformába, vagy sütőformába tesszük. Finoman belenyomkodjuk, majd egy villával megszurkáljuk a felületét. Az előmelegített sütőbe tesszük, majd 10 perc alatt készre sütjük.

Magas falú lábosban, közepes lángon felolvasztjuk a cukrot. (Keverjük folyamatosan, hogy ne égjen oda!) Ha karamellizálódott, a tűzről levesszük, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a sütőmargarint, majd a felmelegített tejszínt is. Vigyázzunk, nagyon fröcsögni fog! Addig keverjük, amíg sűrű karamellszószt kapunk.

A kész tészta felületét dióval megszórjuk, ráöntjük a karamellt és a hűtőszekrénybe tesszük 30 percre, hogy megdermedjen.

Magas falú fazékban összeolvasztjuk a feldarabolt csokit a tejszínnel és a cukorral. Állandóan keverve felforraljuk, majd kicsit hűlni hagyjuk, és a megszilárdult karamellrétegre öntjük. A hűtőbe tesszük.

Amint elkezd bekötni a csokiréteg is, meghintjük a darabolt dióval a tetejét.

Tipp: Legyünk nagyon óvatosak a karamell készítésénél! A cukor olvadáspontja elég magas, könnyen megégethetjük magunkat, ha nem vigyázunk. A kóstolgatásáról nem is beszélve! Vigyázzunk, nehogy odaégessük a karamellt! Amikor elkezd olvadni a cukor, vegyük le néha a tűzről és úgy kavargassuk. Dobjuk be a diót is a sütőbe a pitetészta mellé, megpörkölve még finomabb lesz! Laktózérzékenység esetén készítsük laktózmentes vagy növényi tejszínnel a receptet!