Diós és mákos kelt tésztás muffin

Diós és mákos kelt tésztás muffin
Elkészítési idő
1,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 150 g vaj
  • 250 ml tej
  • 600 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 150 g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • *
  • mákos töltelék:
  • 100 g kristálycukor
  • 100 ml víz
  • 150 g mák
  • 100 g kristálycukor
  • reszelt citromhéj (ízlés szerint)
  • diós töltelék:
  • 200 g darált dió
  • 200 g porcukor
  • a lekenéséhez:
  • 1 db tojássárgája
  • 150 g vaj
  • 250 ml tej
  • 600 g finomliszt
  • 25 g friss élesztő
  • 150 g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 csipet
  • 1 db tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 100 ml víz
  • 150 g mák
  • 100 g kristálycukor
  • reszelt citromhéj
  • 200 g darált dió
  • 200 g porcukor
  • 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Jól összedolgozzuk és letakarva langyos helyen 40 percig kelesszük.

Amíg kel a tésztánk, addig elkészítjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a porcukorral. A mákos töltelékhez a kristálycukrot a vízzel sziruppá főzzük. A mákhoz adjuk a citromhéjat és a cukrot, majd a forró szirupot is beleöntjük és összekeverjük. Utána hagyjuk, hogy kihűljön.

A sütőt 170 fokra előmelegítjük.

A megkelt tésztát 12-14 egyenlő részre osztjuk. Tojás alakot formázunk belőlük és enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, aztán megkenjük töltelékkel, felcsavarjuk és a muffin formába rakjuk csavart formában. A tetejüket megkenjük tojássárgájával és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti