Diós és mákos bejgli

Diós és mákos bejgli

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Rama margarin (hideg)
  • 1 csomag instant élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl tej (langyos)
  • csipet só
  • a lekenéshez

a diós töltelékhez:

  • 1 db tojás
  • 20 dkg dió (darált)
  • 1 dl tej
  • 18 dkg porcukor
  • 1 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 kiskanál rumaroma
  • mazsola ízlés szerint (de elhagyható)

a mákos töltelékhez:

  • 20 dkg mák (darált)
  • 1,5 dl tej
  • 18 dkg porcukor
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint (de elhagyható)

(tepsi mérete: 22cm x 30cm)

Elkészítés:

Először a töltelékeket készítjük el: a tejbe beletesszük a diós töltelék összes hozzávalóit, és állandó keverés mellett jól felfőzzük, majd félre tesszük hűlni. A mákos tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a diósat.

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és a tészta többi hozzávalóit is beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, két egyforma cipóra. Lisztezett, sík felületen az egyik cipót vékony téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a diós tölteléket. A tészta széleit (kb. 2cm) a töltelékre felhajtjuk, majd feltekerjük. A másik cipóval ugyan így járunk el, csak mákos tölteléket kenünk rá.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a két rúd bejglit, majd a felvert tojással lekenjük a tetejét (először vízszintesen, majd függőlegesen) és a villával kicsit megszurkáljuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük (a sütési idő felénél sütőpapírt teszünk a tetejére, hogy ne nagyon barnuljon meg).

Amikor már megsült és kihűlt, szép egyforma szeleteket vágunk belőlük.

Ebből a mennyiségből egy rúd diós és egy rúd mákos bejglink lesz.

A receptet Pocsayné Vincze Tünde küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk