Diós-citromkrémes torta

Diós-citromkrémes torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 7,5 dkg darált dió
  • 9 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet fahéj
  • a citromkrémhez:
  • 9 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl citromlé
  • 3 db citrom reszelt héja
  • 4 db egész tojás
  • csipet só
  • 3 lapzselatin
  • 2 dl habtejszín
  • a díszítéshez:
  • tojásfehérje hab (1 db tojásfehérje, csipet só és kb. 10 dkg porcukor)
  • 7,5 dkg darált dió
  • 9 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet fahéj
  • 9 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl citromlé
  • 3 db citrom reszelt héja
  • 4 db egész tojás
  • csipet
  • 3 db lapzselatin
  • 2 dl habtejszín
  • 1 db tojásfehérje
  • csipet

Elkészítés:

A piskótához robotgép segítségével kihabosítjuk a vajat és a porcukrot, majd hozzákeverjük a tojássárgáját.

Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, darált dió, fahéj), majd a tejjel felváltva adagolva a tojásos masszához keverjük.

Egy sütőlemezre sütőpapírt teszünk, majd a közepére tesszük a kivajazott és kilisztezett tortagyűrűt. A tésztát a formába kanalazzuk és elsimítjuk.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25-30 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a lemon curd-öt (citromkrém). Ajánlott maghőmérőt használni, nehogy rántotta legyen a végeredmény. Egy edénybe öntjük a citrom levét, a citrom héját, a cukrot, a tojásokat és a sót, majd alaposan összekeverjük. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángon addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Vigyázzunk, hogy 76°C-nál ne melegítsük jobban, mert akkor megfő benne a tojás. Ha elértük a 76°C-ot, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a hideg vajat, majd belekeverjük a hideg vízbe áztatott zselatin lapokat. Fóliával lefedve 1-1,5 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

A hűtési idő letelte után kiveszünk 3-4 evőkanálnyi citromkrémet, melyet visszateszünk a hűtőbe. Ezt fogjuk a díszítésnél használni.

Miután teljesen kihűlt a piskóta és a lemond curd is, visszarakjuk a tortagyűrűt a piskóta köré és egy lapos tortatálra helyezzük. A hideg (!) tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan összeforgatjuk a kihűlt citromkrémmel és a piskóta tetejére öntjük. Az összeállított tortát legalább 9-10 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Tálalás előtt levesszük a tortagyűrűt, majd tojásfehérje habbal és a félrerakott lemon curd-el díszítjük. Végezetül a tojásfehérje habot szakácsfáklyával megpirítjuk.

Megjegyzés:

A receptet Smid Attila küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti