Diós almatorta

Diós almatorta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:

  • 2 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 18 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 30 dkg reszelt alma
  • 2,5 dkg zabpehely
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • 1 mk. sütőpor
  • őrölt fahéj

A krémhez:

  • 30 dkg alma
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 citrom leve
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 8 dkg darált, pörkölt dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 20 g zselatin (por)
  • 3 dl habtejszín

Elkészítés:

A tésztához lereszelem az almákat héjastul, majd elkeverem a citromlével, a reszelt citromhéjjal és a zabpehellyel. A tojásokat habosra keverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverem az almás keveréket és az olvasztott vajat. Hozzászitálom a sütőporos lisztet, majd fakanállal alaposan összekeverem.

Kibélelek egy gáztepsit sütőpapírral, majd ráöntöm a masszát, egyenletesen rásimítom. Ezután beteszem az előmelegített sütőbe, majd 200 fokon kb. 18 percig sütöm.

Lehúzom róla a sütőpapírt, kihűtöm.

Ha már teljesen kihűlt a tészta, kivágok belőle 3 egyforma méretű tésztalapot.

A krémhez lereszelem az almát, majd hozzákeverem a citrom levét és reszelt héját. Egy serpenyőben világos színűre karamellizálom a barna cukrot, leveszem a tűzről, és hozzáadom a vajat. Addig kavargatom, amíg a vaj el nem olvad. Ezután visszateszem a tűzre, hozzáadom a reszelt almát, majd pár perc alatt puhára párolom töbszörös kevergetés mellett.

Habosra keverem a tojások sárgáját egy kevés cukorral, majd hozzákeverem a pudingport is. Ezután állandó kevergetés mellett hozzáadagolom a megpárolódott almához, majd kevergetve addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik.

Leveszem a tűzről, hozzáadom a porzselatint, és alaposan összekeverem. Kihűtöm.

A darált diót beleöntöm egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett alacsony hőfokon megpörkölöm egy pár perc alatt.

A csokoládét felolvasztom gőzfürdő fölött, kihűtöm.

Hozzácsurgatom az almás masszához az olvasztott csokoládét,a pörkölt darált diót is hozzákeverem.

Kemény habbá verem a habtejszíntés óvatosan hozzákeverem az almás-csokis-diós masszához.

A tortalapokat rétegezve megkenem a krémmel, majd megkenem a torta tetejét és az oldalát is. Ezután megszórom darált dióval, és fél diószemekkel díszítem.

Az elkészült tortát beteszem pár órára a hűtőbe, amíg teljesen megdermed a krém.

Neked ajánljuk