Diós-áfonyás pite

Diós-áfonyás pite
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (vagy 10 dkg sertészsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • Töltelék hozzávalói:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 1 dl habtejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 6 dkg liszt)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg áfonya
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (vagy 10 dkg sertészsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj (puha)
  • 1 dl habtejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 6 dkg liszt)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg áfonya

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, majd betesszük a hűtőbe, ameddig elkészítjük a tölteléket.

A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a puha vajat, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk az egész tojásokat, a habtejszínt, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat, majd szintén simára keverjük. Ezután hozzákeverjük a darált diót és a pudingport (vagy lisztet) is.

Az előzőleg elkészített tésztát a hűtőből kivesszük, egyenletesen rákanalazzuk a diós masszát, majd megszórjuk az áfonyával. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 50-55 perc alatt megsütjük (tűpróba!). (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Amikor kivesszük a sütőből még kissé lágynak tűnik, de már nem ragad rá a fogpiszkálóra a töltelék, és mire kihűl, szépen lehet majd szeletelni.

Tálalás előtt ízlés szerint a pitét porcukorral szórjuk meg, felszeleteljük, úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti