Diétás somlói galuska torta

Diétás somlói galuska torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a diós piskótához:
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál darált dió
  • 6 dkg gluténmentes liszt
  • 3 evőkanál xilit vagy más helyettesítő
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • a kakaós piskótaához:
  • 3 db tojás
  • 6 dkg gluténmentes liszt
  • 3 evőkanál xilit vagy más helyettesítő
  • 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • a fehér piskótához:
  • 3 db tojás
  • 7,5 dkg gluténmentes liszt
  • 3 evőkanál xilit vagy más helyettesítő
  • 1 teáskanál vanília aroma vagy rúd kikapart belseje
  • a vaníliás krémhez:
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 3 tojássárgája
  • vanília aroma vagy egy rúd kikapart belseje
  • 3-4 evőkanál xilit (kóstolni kell)
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • a sziruphoz:
  • 1 dl víz
  • 1 narancs leve
  • 4 ml rum vagy aroma
  • 2-3 evőkanál xilit
  • 10 dkg olvasztott cukormentes tejcsokoládé
  • két marék pirított darált dió
  • a tetejére:
  • 10 dkg cukormentes étcsokoládé
  • cukormentes tejszínhab
  • 3 db tojás
  • 3 evőkanál darált dió
  • 6 dkg gluténmentes liszt
  • 3 evőkanál xilit vagy más helyettesítő
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 3 db tojás
  • 6 dkg gluténmentes liszt
  • 3 evőkanál xilit vagy más helyettesítő
  • 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 db tojás
  • 7,5 dkg gluténmentes liszt
  • 3 evőkanál xilit vagy más helyettesítő
  • 1 teáskanál vanília aroma vagy rúd kikapart belseje
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál gluténmentes vaníliás pudingpor
  • 3 db tojássárgája
  • vanília aroma vagy egy rúd kikapart belseje
  • 3-4 evőkanál xilit (kóstolni kell)
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 dl víz
  • 1 db narancs leve
  • 4 ml rum vagy aroma
  • 2-3 evőkanál xilit
  • 10 dkg olvasztott cukormentes tejcsokoládé
  • két marék pirított darált dió
  • 10 dkg cukormentes étcsokoládé
  • cukormentes tejszínhab

Elkészítés:

A piskótákat külön külön sütjük meg, a szokásos módon, ahogy szoktuk, majd hagyjuk kihűlni őket.
A sziruphoz a hozzávalókat összeforraljuk és félretesszük.

A krémet gőzfürdő felett készítjük el.. A tejet, pudingot, cukrot és sárgáját addig keverjük kavarjuk, amíg jól be nem sűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a pudingos masszát is.

Összeállítás: a fehér piskótára adagoljuk a szirup felét és a vaníliás krémet, majd az rácsurgatjuk olvasztott tejcsoki felét és megszórjuk egy marék darált dióval. Jöhet a kakaós piskóta, majd az előbbi töltelék, erre a diós lap, amit már csak vékonyan kenónk meg a krémmel és az oldalát is körbehúzzuk. (A torta belsejében legyen a sok krém!)

Fél órára a mélyhűtőbe tesszük, utána leöntjük az étcsokoládéval, majd ismét mehet hűsölni. Végül tejszínhabbal és esetleg maradék darált dióval díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Meszjár Erzsébet küldte be. Köszönjük!