Dédi bejglije nem csak karácsonyra

Dédi bejglije nem csak karácsonyra
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 6 rúdhoz:
  • a tésztához:
  • 70 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 35 dkg puha de nem olvadt margarin (vagy 30 dkg zsír)
  • 3 tojássárgája
  • 3,5 dkg friss élesztő (nem por)
  • 1,5 dl langyos tej (az élesztő felfuttatásához)
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • tejföl (annyi, hogy rugalmas tésztát kapjunk)
  • a diós töltelékhez:
  • 50 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja (vagy citrom)
  • 1 marék mazsola
  • rum vagy rumaroma ízlés szerint
  • a mákos töltelékhez:
  • 60 dkg darált mák 30 dkg porcukor 1 narancs reszelt héja (vagy citrom) 1 marék mazsola
  • a töltelékek leforrázásához:
  • 1/2 liter tej
  • 70 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 35 dkg puha de nem olvadt margarin (vagy 30 dkg zsír)
  • 3 db tojássárgája
  • 3,5 dkg friss élesztő (nem por)
  • 1,5 dl langyos tej (az élesztő felfuttatásához)
  • csipet
  • 1 citrom reszelt héja
  • tejföl
  • 50 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 marék mazsola
  • rum vagy rumaroma
  • 60 dkg darált mák 30 dkg porcukor 1 narancs reszelt héja (vagy citrom) 1 marék mazsola
  • 1/2 liter tej

Elkészítés:

Elkészítjük a tölteléket. Ezt célszerű a bejgli összeállítása előtt 1 nappal előkészíteni, mint ahogyan a tésztát is! Egy éjszakát mind a kettő pihenhet a hűtőben.

A darált mákot összekeverjük a porcukorral, ízlés szerint reszelt narancs vagy citromhéjjal és egy marék mazsolával. A darált diót összekeverjük porcukorral, ízlés szerint reszelt narancs vagy citromhéjjal és egy marék mazsolával. (Ebbe lehet tenni pici rumot vagy rumaromát.) Fél liter tejet felforralunk. A felét a diós a felét a mákos töltelékre öntjük, elkeverjük, lefedjük és hagyjuk, hogy megszívja magát a tejjel. Hűtőbe tesszük. A legjobb egy napra, akkor lesz az igazi, könnyen kenhető a töltelék massza.

Elkészítjük a tésztát is. Az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót a tejföl kivételével egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Evőkanalanként annyi tejfölt dolgozunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ha összeállt, 6 egyenlő részre osztjuk, kigömbölyítjük és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Minimum 2 órára, de akár 1 egész éjszakát is ott maradhat.

Összeállítás: Lisztezett deszkán egyesével szép vékonyra nyújtjuk a tésztát (3-4mm). Megkenjük a töltelékkel – a szélén 1-1,5 centit elhagyva –, majd feltekerjük a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, lekenjük 1 felvert tojással, majd 20 percre a kamrába (vagy más hűvös helyre) tesszük, hogy megszáradjon rajta a tojásos réteg.

Megismételjük a lekenést vagy egész tojással vagy csak fehérjével, és újabb 20 percet pihentetjük. Megszurkáljuk egy villával vagy hústűvel a tetején és az oldalán is. (ha ez kimarad szétreped a bejgli) 180 fokra előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük kb. 25-30 perc alatt

Megjegyzés:

A receptet Kovács Marcsi küldte be. Köszönjük!