Datolyás virág

Datolyás virág

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók: 
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 6 dkg vaj
  • 8 nagyobb méretű puha, kimagozott datolya
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 narancs héja

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük és az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk benne. A vajat felkockázzuk. A lisztet a maradék cukorral, 1 mk. sóval, a tojásokkal és a vajjal tálba tesszük. Hozzáöntjük az élesztős tejet, és robotgéppel 5-10 percig dagasztjuk. Lefedve hagyjuk kelni 2 órán át.

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Óvatosan kivesszük a tálból a megkelt tésztát, és 10 egyforma részre vágjuk. 8 részből egyenként ovális gömböket formázunk, a maradék kettőből egy nagyobb golyót. Ez utóbbit sütőpapírral bélelt tepsi közepére tesszük. A többi ovális tésztadarabot a gömb köré helyezzük, mintha a virág szirmai lennének.

A golyók közepébe egy mélyedést nyomunk, vagy inkább késsel bevágjuk, és a mélyedésbe egy datolyát nyomunk. A narancs héját lereszeljük, és a kristálycukorral összekeverjük. Megszórjuk vele a kirakott virágot, és a sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.

Fotó: RAS/Recepttár

Hasonló receptek