Datolyás-diós piskóta karamellöntettel

Datolyás-diós piskóta karamellöntettel

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 250 g kimagozott aszalt datolya, apróra vágott
  • 1 csésze víz (240 ml)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 100 g vaj
  • 1 csésze barna cukor
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • 2 tojás, enyhén felverve
  • 1 csésze liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 3/4 csésze apróra vágott makadámia (vagy sima) dió, enyhén megpirítva

A karamell öntethez:

  • 300 ml tejszín
  • 1 1/4 csésze barna cukor
  • 1 teáskanál vanília esszencia (vagy 2 teáskanál vaníliás cukor)
  • 60 g vaj

A tepsi kikenéséhez:

  • vaj
  • liszt

Elkészítés:

A vizet egy lábasban a datolyával felforraljuk, majd beletesszük a szódabikarbónát. A tűzről levéve kihűtjük.

Közben elektromos habverővel összekeverjük a tejszínt, a cukrot és vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a két tojást, és tovább verjük. Belekeverjük datolyát, a sütőporos lisztet, és diót

A tésztát a kivajazott-lisztezett tepsibe tesszük és az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük (tűpróba).

Elkészítjük az öntetet: Egy serpenyőben közepes lángon valamennyi összetevőt felforrósítjuk és folyamatosan kevergetve (kb. 5 perc) felforraljuk. Mérsékeljük alatta a tüzet és további öt percig főzzük. A karamellás öntetet a kész, szeletekre vágott süteményre locsoljuk.

Neked ajánljuk