Darázsfészek

Darázsfészek
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 2 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 50 dkg liszt
  • a töltelékhez:
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • a locsolgatáshoz:
  • 1 dl tejszín
  • 4 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • a vaníliaöntethez:
  • 7,5 dl tej
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 2 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 4 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 7,5 dl tej
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 csomag főzős vaníliás pudingpor

Elkészítés:

Fél bögre langyos tejben elkeverünk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarjuk és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. (Fontos, hogy a tészta lágy legyen, tehát adjatok hozzá még tejet, ha úgy látjátok, hogy kevés!)

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és egy centi vékony téglalappá nyújtjuk.

A töltelékhez az olvadt vajat, a diót és a porcukrot összekeverjük, majd egyenletesen szétterítjük a tésztán. Feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük őket kb. 3 cm vastagra.

Közepes méretű, kivajazott formába sorakoztatjuk a tekercseket, két centi távolságra egymástól, majd hagyjuk további 30 percig kelni őket, hogy szép levegősre dagadjanak.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük alsó-felső sütésre 20 percre. Ekkor kivesszük őket, és meglocsoljuk a tetejüket a vaníliás cukorral és a cukorral elkevert langyos tejszínnel. Visszatesszük sülni még 20-25 percre, amíg szép aranybarnára sül a tetejük.

Közben elkészítjük a vanília öntetet vagy a sodót. Egy fél bögre hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot. A többi tejet felforraljuk, majd visszaveszünk a hőfokon, és vékony sugárban hozzáöntjük a pudingos tejet, majd folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt öntet állagúra főzzük. A frissen kisült még meleg darázsfészkekre locsoljuk, úgy kínáljuk.

Megjegyzés: Igazi nagymamás desszert. Az illata azonnal betölti a konyhát. Nem egy pillanatok alatt elkészülő desszert, de évente párszor belefér. Az íze kárpótol minden fáradtságot. (Nekem nem fért be mind a kicsi tepsimbe ezért párat kerek szuflé formában sütöttem meg.)

Megjegyzés:

A receptet Kovács Marcsi küldte be. Köszönjük!