Darázsfészek

Darázsfészek
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • egy nagy marék cukor
  • csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • egy marék mazsola
  • 2 tojás sárgája
  • az öntethez:
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • 35 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • egy marék cukor
  • csipet
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • egy marék mazsola
  • 2 tojás sárgája
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés:

Nagyon jól sikerült. Ezentúl biztos még nagyon sokszor fogom megsütni.

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, hozzáöntjük az élesztős tejet és a csipet sót.

Összegyúrjuk a tésztát. Ha kezd összeállni, apránként hozzáadjuk az olvasztott langyos vajat. Jól kidolgozzuk, és addig dagasztjuk, amíg elválik a táltól és a kezünktől. Liszttel meg hintjük a tetejét, konyharuhával letakarjuk és 30 percig meleg helyen kelesztjük.

Majd újra átgyúrjuk, kicsit pihentetjük, végül 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tészta tetejét olajjal megkenjük, rászórjuk a darált diót, majd a kristálycukrot, és a mazsolát. Feltekerjük, igyekezzünk egyenletesen közepesen szorosra.

1,5-2 cm széles csigákra szeleteljük, és egy olajjal kiken tepsibe rakjuk. Ismét 20 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük.

Amikor már a sütési idő ¾-e letelt, az tejben elkeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot, a csigák tetejére öntjük, és vissza toljuk a sütőbe és szép pirosra sütjük.

Önmagában is fogyaszthatjuk, de kínálhatunk mellé vanília mártást is. Ezt így készíthetjük el gyorsan: egy csomag hidegen kötő vaníliás pudingport és 6 dl hideg tejet kb. 3 perc alatt jól kikeverünk és már tálalhatjuk is.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!