Darált húsos raguval töltött pirog

Darált húsos raguval töltött pirog

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 15 dkg margarin

a töltelékhez:

  • 40 dkg darált hús
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • pirospaprika
  • chili
  • kevés olaj
  • ízlés szerint sajt

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és letakarva meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük. A liszt felét tálba szitáljuk, az élesztős keveréket belekeverjük, és kovászt készítünk. Konyharuhával letakarjuk,1 órán át kelesztjük.

A tojássárgáját, a vajat és a sót összedolgozzuk, majd a kovászhoz öntjük és az egészet jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a maradék lisztet, és a tésztát lisztezett deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad. A kész tésztát a konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1,5 órán át kelesztjük.

Amíg pihen a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókból a szokásos módon ragut készítünk.

A megkelt tésztát kb. 10 mm vastag tésztalappá nyújtjuk (közben egy kevés tésztát megtartunk a díszítéshez), majd egyforma köröket szaggatunk ki belőle. A középső részére helyezzük a tölteléket, a tészta széleit ráhajtjuk, és jól összenyomkodjuk. A pirogot a behajtott felével lefelé tepsibe helyezzük. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, és díszítést készítünk belőle, amit tojássárgájával a tésztára ragasztunk. Végül megkenjük felvert tojással, majd villával több helyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson. 15-20 percig állni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük.

A receptet Schwarcz Edit küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk