Cukros ragacsos foszlós kalács friss eperrel

Cukros ragacsos foszlós kalács friss eperrel
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 teáskanál olaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • 1 evőkanál cukor + 2 evőkanál víz (ha kisültm cukros vízzel kenjük le)
  • a tálaláshoz:
  • 30 dkg friss szeletelt eper
  • a tészta kenéséhez:
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál cukor
  • a lekenéséhez
  • a tálaláshoz:
  • 30 dkg eper
  • 45 dkg liszt
  • csipet
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 teáskanál olaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 30 dkg friss szeletelt eper
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál cukor
  • a lekenéséhez
  • 30 dkg eper
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ezt követően beleöntjük a tojások sárgáját, a szitált lisztet, egy csipet sót, majd elkezdjük dagasztani a tésztát.

Ha kezd összeállni a tészta, akkor beledolgozzuk az olajos margarint. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik a tál oldalától és a kezünktől. Ezután a tészta tetejét meglisztezzük, majd konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, 6 felé osztjuk, és kis gombócokat formázunk belőle. Pihentetjük a tésztát, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a tésztát olajjal, megszórjuk kristálycukorral és feltekerjük, mint a bejglit, majd 3 rudat összefonunk, ha elkészültünk a fonással tepsire rakjuk.

Lekenjük a felvert tojással, 20 percig újra kelesztjük, majd ismét lekenjük a tojással és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Közben a cukorból és a vízből szirupot főzünk és kihűtjük.

A még forró kalácsot megkenjük a cukor sziruppal, ettől lesz szép fényes és ragacsos.

Langyosan felszeleteljük, friss eperrel kínáljuk. Remek délutáni nasi.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti