Cukormentes epres emeletes

Cukormentes epres emeletes

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 200 gr zabpehelyliszt
  • 6-8 db tojás nagyságtól függően
  • 80 g eritrit
  • 1 kiskanál étkezési szódabikarbóna
  • kevés méz (1 csapott kávés kanál)
  • fahéj
  • szegfűszeg

az első krémhez:

  • 50 dkg eper
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín (cukor nélküli)
  • ízlés szerint vanília aroma
  • 15 dkg eritrit (darálva)
  • 20 g étkezési zselatin

a krémhez:

  • 4 dl natúr görög joghurt
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl habtejszín (cukor nélküli)
  • ízlés szerint vanília aroma
  • 20 g étkezési zselatin
  • 20 dkg eritrit (darálva)

a tetejére:

  • 3 dl habtejszín
  • eper a díszítéshez

Elkészítés:

A piskótához szétválasztjuk a tojásokat, külön edénybe tesszük a sárgáját és a fehérjét. A tojások sárgájához hozzákeverjük az eritritet, és fehéredésig keverjük. Kevés mézet adunk hozzá.

A zabpehelylisztben keverd el a szódabikarbónát és a fűszereket (fahéjat, szegfűszeget) ízlés szerint. A tojások habját felverjük, majd óvatosan elkezdjük hozzáadagolni a cukros keverékhez. Végül egy 32x24 cm-es, sütőpapírral bélelt (csak az alját béleljük) tepsibe öntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 160 fokra visszavesszük a hőmérsékletet, és további 15 percig sütjük, majd kihűtjük.

Az első krémhez az epret megmossuk, lecsepegtetjük és botmixerrel összetörjük. A mascarponét habosra keverjük az előzőleg megdarált édesítővel, az ízlés szerinti vanília aromával és hozzáadjuk az eperhez.

20 g zselatint kevés vízben simára keverünk, majd a mikróban felolvasztjuk, kicsit kihűtjük, hozzáadjuk az epres krémhez és homogénre keverjük. A 3 dl habtejszínt keményre verjük és óvatosan a krémhez adagoljuk, majd a kihűlt tésztára simítjuk, és addig hűtőbe rakjuk, amíg a másik krémet elkészítjük.

A joghurtot a megdarált édesítővel, mascarponéval, és ismét az ízélünknek megfelelő vanília aromával elkeverjük. 20 g zselatint kevés vízben simára keverünk, majd a mikróban felolvasztjuk, kicsit kihűtjük, majd belekeverjük a joghurtos krémbe. A jól lehűtött epres krém tetejére kenjük, és az az előzőleg 3 dl felvert habtejszínnel nyomózsák segítségével ízlés szerint díszítjük. Ha maradt még, tehetünk rá eperszemeket is.

A receptet Mészáros Erika küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk